tisdag, november 22, 2005

Caroline Krook vill inte bli ärkebiskop!

Caroline Krook, biskop i Stockholms stift, väljer att inte låta sig nomineras i ärkebiskopsvalet. Lustigt att Kyrkans tidning formulerar det som "Caroline Krook hoppar av ärkebiskopsvalet". Kan man välja att hoppa av någonting som man inte själv kan söka? Biskop är ingen tjänst som man kan söka, utan det är elektorerna som nominerar personer. Man kan däremot säga att man inte vill bli nominerad.
Det var många inom och utanför kyrkan som hade sett fram emot att ha henne som ärkebiskop.

Caroline själv för fram tre skäl till varför hon inte skulle kunna tänka sig att bli ärkebiskop:
# Hon känner en inre och yttre kallelse att vara kvar som biskop i Stockholm.
# Hon tycker att hon skulle vara för gammal som ärkebiskop. Caroline Krook är född 1944.
# Hon känner att hon inte är tillräckligt kompetent i relation till arbetes ansvar.

Hon säger också att hon inte endast kan söka tjänsten pga att hon är kvinna.

Caroline Krook
1969 Prästvigd
1969 Fängelsepräst, Malmö
1970 - 1981 Församlingspräst, Norra Fäladen Lunds stift
1981 - 1985 Domkyrkokaplan, Lund
1985 Teo. lic
1985 - 1990 Kaplan, Graninge Stiftsgård
1990 - 1998 Domprost, Stockholms stift
1998 Biskop, Stockholms stift

Jag kan inte säga hur Caroline Krook skulle bli som ärkebiskop. Jag har faktiskt hört henne en gång, när hon höll ett föredrag om samtalsdokumentet Homosexuella i kyrkan. Men för övrigt kan jag inte uttala mig om henne, för utom hennes meriter. Men när hon säger att hon inte är tillräckligt kompetent. Vem är då kompetent att bli ärkebiskop?
Nej, hon skulle inte låta sig nomineras endast pga att hon är kvinna, utan för att hon är kompetent OCH kvinna.

Jag ställer mig frågorna:
1. När kommer SvK få sin nästa biskop som är kvinna?
2. När kommer SvK få en ärkebiskop som är kvinna?

Jag svarar själv!
Fråga 1: Tidigast om 15 år (2020)
Fråga 2: Tidigast om 45 år (2050)

16 Comments:

Blogger Göran Koch-Swahne said...

Jag tror att kontentan av detta är, att Biskop Caroline sätter press på andra att jobba för en kvinna denna gången - och inte bara låta det driva, som de sista gångerna.

För det är ju faktiskt så att det är fler än Hr Kalin som har svårt för kvinnor, även bland sådana som tycker sig vara för...


Så jag undrar nog mest om inte Krookia har varit lite smart här ;=)

22/11/05 23:45  
Anonymous Anonym said...

Det finns väl andra kvinnor än Caroline Krook?

23/11/05 11:28  
Blogger Nils Kaiser said...

Visst finns det många andra kompetent kvinnor. Det finns tillräckligt med kompetenta kvinnor att tillsätta samtliga biskopstjänster. Allt hänger definitivt inte på om Caroline Krook ställer upp eller inte.
Nä, hoppas det nomineras många goda kvinnor och män!

23/11/05 12:05  
Blogger Germund said...

Jag antar att Annika Borg är för ung och formellt för dåligt meriterad, men vilket lyft det skulle vara.

En ung kvinna som talar med bönder på bönders språk och med lärde på latin. Hon går dessutom i första ledet i marschen mot den öppna folkkyrkan.

25/11/05 10:42  
Blogger Göran Koch-Swahne said...

Jättesöt och trevlig är hon oxå.

Men hon är både prästvigd, Teol. Dr och stiftsadjunkt, så meriterad är hon.

Man behöver inte vara någotdera, faktiskt. Bara döpt.

Och det finns exempel på såna som inte ens varit det...

(Ambrosius av Milano).

25/11/05 13:05  
Anonymous JS, SI said...

Hej,
för några år sen röstade jag på PP. Det var ett gäng i sanning glada gossar. Varför kandiderade de inte i år och hade de haft en chans?

mvh
JS, SI

PS. Hittade hit från en barista-sida. När kommer kyrkkaffe recensionen? Mera latte i träffen!

26/11/05 22:37  
Blogger Nils Kaiser said...

Det finns många starka krafter som verkar i det fördolda, en sådan är PP. Det finns lokalavdelningar spridda över hela Sverige. En stark falang finns i Lund stift. Om fyra år tar vi grandslam i kyrkovalet.

P.S. Här kommer INTE kyrkkaffe att recenseras. Dessutom mer enkel espresso åt kyrkfolket D.S.

27/11/05 11:36  
Blogger Germund said...

JS, SI,
När inte bloggägren vill kommentera Kyrkkaffe ska jag hjälpa dig;=) Jag köpte ett paket i Världsbutiken i Västerås församlingshus och kaffet smakar utsökt gott, men det går inte upp mot det omalda espressokaffe de också säljer där. Kaffet ska malas långsamt i en Zassenhauskvarn och bryggas manuellt med vatten som stått i kylskåpet över natten.
(enligt min ringa mening)

27/11/05 12:53  
Anonymous Anonym said...

Vad är PP?

27/11/05 16:53  
Blogger Marta Axner said...

Jag tror inte på att det kommer bli en kvinnlig äb denna gång, men jag tror faktiskt inte heller att det kommer dröja 15 år tills nästa kvinna biskopsvigs. Även om det finns ett antal formellt meriterade kvinnor, så är det mycket osannolikt att någon som idag inte är biskop kommer bli äb. Antagligen kommer någon kvinna finnas med i racet, men att bli vald till äb utan att vara biskop, det är ohyggligt svårt. Knappast lättare för en kvinna.

Däremot tror jag att det finns goda chanser till en kvinna i Västerås (val senast 2008) och kanske även i Linköping (sannolikt val 2009). Sen beror det ju på vem som blir ÄB, då ska det ju väljas ny biskop där. Men mitt hetaste tips är att det blir biskopsval i Växjö, och då lär det ju knappast bli en kvinna.

28/11/05 16:58  
Blogger ~Karin Långström Vinge~ said...

När vi hade biskopsval i Skara jobbade några av oss hårt för att få fram kvinnliga kandidater.
Inte helt lätt. Några av dom jag själv kontaktade hade goda skäl att inte flytta till Skara.

Caroline Krook har helt rätt i när hon säger att hon inte kan ställa upp bara för att hon är kvinna. Men å andra sidan behöver hon inte skämmas för sina meriter.

Men som kyrkan ser ut just nu klandrar jag ingen för att inte vilja nomineras...

Vill tillägga att biskop Erik Aurelius är en riktig kanonbiskop!

29/11/05 18:41  
Blogger Rickard Nyberg said...

Hoppas hjätinnerligen inte att Anders Wejryd blir ny ÄB ! Han är alldeles för lik KG Hammar och Gunnar Weman och kyrkan behöver kontnuerligt nytänkande och förändring vilket jag inte tror att ett val av Wejryd skulle föra med sig.
Synd att Caroline Krook inte ställer upp men vill hon inte så vill hon inte.
Tror dock inte hon hade nått ända fram ändå, det finns tyvärr alldeles för många kvar inom kyrkan som fortfarande har lite svårt att acceptera att kvinnor hamnar högre i rang än män. Tyvärr.

En jag gärna skulle se som Biskop alternativt ÄB är kyrkoherden i Sveg Christina Thernsjö. En mycket duktig och erfaren kyrkoherde som har jobbar i många olika församlinngar över hela sverige och därmed skaffat sig bra kontakter. Hon har blivit väldigt uppskattad och respekterad för det arbete hon har gjort i samtliga församlingar hon har varit i och när jag fick höra henne predika förra året så slog det mig att hade hon varit man så hade hon sannolikt redan varit biskop! Det är synd att det ska behöva vara på det viset men jag hoppas på henne och tror att hon har riktigt goda möjligheter att bli biskop i härnösand när Tony Guldbranzén går i pension om 2-4 år.
Vad gäller det stundande ärkebiskopsvalet så har jag 3 favoriter. Erik Aurelius, Tony Guldbranzén och Ragnar Persénius.
Guldbranzén är kanske sveriges bästa biskop men har åldern emot sig(1 år äldre än sittande ÄB).
Erik Aurelius har alla egenskaper en biskop ska ha och med sina internationella erfarenheter så skulle han nog vara ett mycket bra föredömme för svenska kyrkan utomlans.
Mitt eget stifts biskop är Ragnar Persénius och han sköter verkligen sitt jobb med bravur och håller ihop även de bråkigaste församlingar på ett imponerande sätt. Ett typiskt biskopsföredömme det också.
Kanske har lite fördel av att han är biskop i just Uppsala och arbetar både underställd och sida vid sida med sittande Ärkebiskopen och har på så vis en bra inblick i ärkestiftet. Skulle Ragnar Persénius bli Ärkebiskop så skulle nog det påföljande biskopsvalet i Uppsala resultera i ännu en kvinnlig biskop. Tuulikki Koivunen Bylund är vår domprost och är mycket populär har ett mycket brett stöd i hela stiftet.
Har kandiderat många gånger till biskop i andra stift utan att lyckas men skulle det som sagt bli biskopsval i uppsala så är hon en megafavorit till den posten.

30/12/05 18:55  
Blogger Rickard Nyberg said...

Fick just reda på att Erik Aurelius och Esbjörn Hagberg inte ställer upp i ärkebiskopsvalet och därmed är det bara två kandidater som ställer upp. Anders Wejryd och Ragnar Persénius.
Jag håller alla miona tummar på Ragnar Persénius.
Han skulle hålla ihop alla falanger på ett imponerande sätt, även de som inte tycks acceptera att man har olika åsikter vilket är ganska många falanger. Han skulle fortsätta arbetet med att få till en lagstadgad vigselgudstjänst för homosexuella men vara mer öppen och tolerant för diskussioner och andra åsikter än vad KG Hammar varit. Han skulle lyfta svenska kyrkans anseende nationellt men även internationellt där jag tror att han kommer att vara väldigt aktiv och söka samförstånd och sammarbeten mellan svenska kyrkan och många olika kyrkosamfund världen över. Något som KG Hammar totalt tycks ha glömt bort.
Och som sagt, skulle det bli biskopsval i uppsala pga att persénius befordras så skulle vi ganska säkert kunna räkna in en tredje kvinna i biskopskollegiet i form av vår domprost Tuulikki Koivunen Bylund.

30/12/05 19:54  
Blogger f.Jonatan said...

Caroline Krooks meriter är bättre än vad KG Hammars var när det begav sig. Hon har rejäl erfarenhet av församlingstjänst.

Richard Nyberg skrev: "Tuulikki Koivunen Bylund är vår domprost och är mycket populär "...

Du, det beror nog på vem man frågar det...

21/1/06 10:09  
Anonymous Anonym said...

Ja det beror på vem man frågar. och Tuulikki är lika omtyckt i uppsala stift som hon är omstridd i andra stift. Det är därför hon inte har blivit biskop ännu. Hon förlorade visserligen kampen mot Ragnar P år 2000 men har var helt enkelt för svår.
Jag tror nog du syftar på ecce homo bland annat när du säger att det beror på vem man frågar huruvida Tuulikki är omtyckt eller inte. Dom flesta kritikerna där har svängt idag eller givit upp debatten.
Sedan är det ju så också att ingen kav vara omtyckt av alla.
Angående ärkebiskopsvalet så håller jag på Ragnar. Anders W skulle bli en ren KG-kopia och det behöver inte svenska kyrkan.
Inget ont om KG Hammar men svenska kyrkan behöver gå vidare och utvecklas ytterligare i takt med att ärkebiskopen blir en annan.

22/1/06 23:40  
Anonymous David Castor said...

Tidigast 2020 blev 2007. Det är inte alltid lätt att sia om framtiden, och gott är väl det.

7/3/07 00:31  

Skicka en kommentar

<< Home