tisdag, november 08, 2005

Norska kyrkan har fattat!

Mitt i denna tragiska tid av förakt för homosexuella finns det ändå ljusglimtar. Det gäller bara att titta på vår grannkyrka, Norska kyrkan.
Den 23 september i år blev Helga Haugland Byfuglien utsedd till ny biskop i Borgs stift. Hon kommer att vigas till biskop den 11 december. Just nu arbetar hon som generalsekreterare i norska KFUK/KFUM.
Med Byfuglien kommer tre av de elva biskoparna i Norska kyrkan att vara kvinnor, dvs 27 %. Sedan innan är Rosemarie Köhn i Hamar och Laila Riksaasen Dahl i Tunsberg också biskopar. I SvK är två av biskoparna kvinnor, dvs 14 %.
I Norska kyrkan är ca 10 % av prästerna kvinnor och i SvK 36 %. När kommer det ske i SvK att minst 36 % av biskoparna är kvinnor?
Denna skillnaden i antal biskopar som är kvinnor kan inte beror på att prästvigda kvinnor i Norge är mer kompetenta än de i SvK.

Idag glädjs vi åt Norska kyrkan som har förstått vad allt handlar om. Vi är också avundsjuk på att de snart får ta del av ännu en kunnig och kompetent kvinna.

Hej, hej i Kristus!

4 Comments:

Blogger Liza said...

Kära syskon i Kristus! =)

Ja de har sannerligen fattat! Börjar känna mig mer och mer otålig att vi ännu inte valt en ny kvinnlig biskop efter det att kyrkan skildes från staten. Och om jag inte missminner mig så börjar det bli brottom, Odenberg är väl 63-64 år nu och Krok är väl 60-61?

Kanske vaknar vi upp om några år utan några kvinnliga biskopar alls med den vanliga diskriminerings analysen som svar; "Det har inte funnits några riktigt kvalificerade för uppdraget".

Tack o hej!

8/11/05 20:25  
Anonymous Anonym said...

Hej...jag undrar var du har fått tag på faktan om att 36% av prästerna i SvK är kvinnor. Skulle du kunna mejla ett svar på mellasporre@hotmail.com? Svara snabbt är du snäll :D

6/3/06 13:41  
Anonymous Bengt said...

"I Norska kyrkan är ca 10 % av prästerna kvinnor och i SvK 36 %. När kommer det ske i SvK att minst 36 % av biskoparna är kvinnor?"

36% låter mycket, men är det så då vet man varför SvK går utför.

23/5/06 13:09  
Blogger Scott Lord said...

Tack so mycket

9/7/17 06:28  

Skicka en kommentar

<< Home