torsdag, september 29, 2005

Dopet, ett måste för nattvard? Del II

Som jag skrev om i Dopet, ett måste för nattvard? så ifrågasätter jag att man måste vara döpt för att kunna ta emot nattvard. Till årets kyrkomöte har Johan Linnman och Anders Åkerlund motionerat om samma sak. De avslutar sin motion med:
Vi finner det angeläget att denna fråga får belysas pastoralt och teologiskt för att möta nutida och framtida utmaningar. I dag firas nattvard i fängelser, vårdhem, kyrkor och på festivaler och torg. Vi kommer möta allt fler odöpta som ställs utanför genom vårt dubbla budskap. Vi motionerar därför om ett öppet och ärligt välkomnande: – Kom, allt är tillrett! Och där var och en som vill får vara med.

Läronämnden har kommit med ett yttrande där de säger:
Svenska kyrkan står i den allmänkyrkliga tradition, som gällt alltsedan fornkyrkan, att dop och nattvard hör ihop. Oavsett kyrkotillhörighet inbjuds alla döpta till nattvardsbordet. Det skulle strida mot Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära att skilja dop och nattvard åt. Fokus i det pastorala arbetet bör inriktas på hur människor, som ännu ej är döpta, kan inbjudas och förberedas för att ta emot dopet och därmed även nattvardens gåvor.

Jag hoppas att Linnman och Åkerlunds motion går genom.

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ja, under de senaste tjugo åren har vi ju gjort en poäng av i kyrkan att inbjuda ALLA till nattvardsgudstjänster av olika slag. Vi har alltså fått människor att tro att hit är alla välkomna. Då är det ju konstigt att just tågordningen först dop, sedan nattvard, till varje pris skall upprätthållas. Snacka om att komma med dubbla budskap! Vi får hålla tummarna för motionen!

30/9/05 09:20  
Anonymous Anonym said...

Eftersom läronämnden har yttrat sig mot motionen måste den tas två gånger. Först genom enkel majoritet sedan, efter att läronämnden yttrat sig ytterligare och utskottet berett ärendet på nytt, med 2/3 majoritet
(KO 11 Kap. 16-19§§)

4/10/05 15:10  
Anonymous Anonym said...

Citat: I dag firas nattvard i fängelser, vårdhem, kyrkor och på festivaler och torg.

Kommentar: Hur ska de som ger nattvard kunna kontrollera om de som är med på nattvarden är döpta eller ej?

14/10/05 20:07  
Blogger Nils Kaiser said...

wintermoth: Se Del III. Gudstjänstutskottet säger: Hur sakramenten i praktiken förvaltas ligger i den tjänstgörande prästens pastorala ansvar.
Det är alltså upp till prästen att ta reda på detta.
Jag har hört att biskop Krook säger rent ut att man måste vara döpt för att ta emot nattvard. Om detta stämmer eller inte vet jag inte?

15/10/05 11:26  
Blogger Göran Koch-Swahne said...

Att man skall vara döpt för att ta emot nattvard är den traditionella kyrkliga linjen.

I Sverige, från den civilreligiösa HB 1811, var det oxå ett krav att vara konfirmerad (undomens första nattvardsgång).

Och det kravet gällde för examen, giftermål med fulla rättsverkningar, osv...

Sen finns ju invändningar att relativt få vid den första nattvarden var döpta. Och då med Johannes-dopet,inte Kyrkans dop ;=)

Anglikanska kyrkan i Indien kräver inte konfirmation och lågkyrkliga, alltså calvinistiskt inspirerade i Australien, håller på att införa motsvarande ordningar.

Och Biskop Wadensjö fd Karlstad, hade en artikel i SKT i våras, eller så - så det är en pågående diskussion.

20/10/05 10:04  
Blogger Anna said...

Som vi vet gick motionen inte igenom. Men det finns inget som hindrar att vi kommer tillbaka. Själv tänker jag på Luthers argumentation i frågan om att de som samlats till nattvarden hade rätt till att även få del av vinet och inte endast brödet, vilket var samtidens bruk. Han hänvisar till bibelordet "drick av den alla" med betoning på det senare. Även om detta gäller en annan fråga, tycker jag att argumentationen i en omtolkning till nutidens villkor pekar mot att vi bör avhålla oss ifrån att i instiftelseorden säga "drick av den alla" och sedan ev avvisa någon eller några av dem som kommer fram. Ska det göras någon kontroll av vem som är döpt bör den kontrollen ske vid ingången. Vi inser nog alla hur absurt det vore. Skriver en uppsats i detta ämne.

7/12/08 23:12  

Skicka en kommentar

<< Home