Utfrågning av kandidater till kyrkomötet
På Kyrkans tidnings hemsida kan man läsa vad kandidaterna till kyrkomötet tycker i sju frågor.
Konstigt är de kandidater som har avstått från att svara. Varför? Vem kommer lägga sin röst på en som inte vågar stå för sina åsikter?
Frågorna och svarsalternativen var:
1. Ska kyrkotillhöriga ha rätt att själva välja vilken församling de vill vara med i? Ja, alltid. Ja, i vissa fall. Nej.
2. Vill du ändra det regelverk som reglerar kvinnoprästmotståndares möjligheter att prästvigas och bli kyrkoherdar? Ja, göra det lättare för dem. Ja, skärpa reglerna. Nej.
3. Ska homosexuella ha rätt att ingå partnerskap i kyrkan på motsvarande villkor som gäller för vigsel mellan heterosexuella? Ja. Nej.
4. Bör tak och/eller golv för kyrkoavgiften införas? Ja. Nej.
5. Bör domkapitlen få större inflytande över församlingarna i arbetsgivarfrågor? Ja. Nej.
6. Bör direktval till kyrkomötet bibehållas? Ja. Nej.
7. Vilken är den viktigaste fråga som du kommer att driva om du blir vald till kyrkomötet?
Jag svarade följande:
1. Ska kyrkotillhöriga ha rätt att själva välja vilken församling de vill vara med i? Nej. För mig är folkkyrkotanken en central del i SvK. Kyrkans omsorg är hela Sverige, så även alla församlingar. Rent demokratiskt är det mycket olämpligt då vi skulle få församlingar som skulle kunna bli mycket konservativa. Vad gör vi åt de församlingsbor som inte klarar att ta sig till en annan församlingskyrka, pga handikapp mm? Vi får inte överge församlingarna somriskerar att bli som små ensliga öar.
Att välja församling skulle troligen leda till att de "initierade", "den gudstjänstfirandeförsamlingen" skulle bli totalt styrande.
I folkkyrkan är det alla dess medlemmar utgör kyrkan även om man inte besöker kyrkan. Man vet aldrig när man behöver kyrkans tjänster eller inte. Eller när man kan erbjuda kyrkan sina.
2. Vill du ändra det regelverk som reglerar kvinnoprästmotståndares möjligheter att prästvigas och bli kyrkoherdar? Ja, skärpa reglerna. Allt verkar ju varar frid och fröjd med det som står i Kyrkoordningen. Men ständigt blir vi påminda om hur personer och kyrkoråd bryter mot ordningen och ingenting händer.
3. Ska homosexuella ha rätt att ingå partnerskap i kyrkan på motsvarande villkor som gäller för vigsel mellan heterosexuella? Ja. Kärlek och trohet mellan två människor - såväl heterosexuella som homosexuella - skall kunna ingå äktenskap.
4. Bör tak och/eller golv för kyrkoavgiften införas? Nej. Just nu är inte SvKs problem att det fattas pengar. Problem är att församlingar på alltför många håll inte har prioriterat och effektiviserat sin verksamhet. Kanske är det så att det finnas alltför många kyrkor och anställda. Jag tycker att SvK har varit av en skyddad verkstad för vissa, absolut inte för alla. SvK måste på ett sätt börja jämföra sig med kommunala och privata verksamheter, hur de har löst ekonomiska bekymmer. Detta utan att tappa fokus på kyrkans uppgift: mission, gtj, undervisning och diakoni.
5. Bör domkapitlen få större inflytande över församlingarna i arbetsgivarfrågor? Ja. Så att tex inte kvinnoprästmotståndare kan bli kyrkoherdar. Det måste också bli en bättre kontroll så att jämställdheten inom SvK efterföljs. Fortfarande är 80% av kyrkoherdarna män och endast 14 % av biskoparna är kvinnor, 2 av 14. Då är endå 36 % av prästerna kvinnor.
6. Bör direktval till kyrkomötet bibehållas? Ja. Om direkt valet skulle tas bort skulle många partier inte komma in i kyrkomötet. Detta skulle urholka demokratin i SvK. Sen kan man alltid göra valet enklare och billigare.
7. Vilken är den viktigaste fråga som du kommer att driva om du blir vald till kyrkomötet? Könsneutralt äktenskap.
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home