tisdag, augusti 30, 2005

Röstkortet till kyrkovalet är här!

Just precis damp röstkortet ner i brevlådan. Ett gult och fint kort med röda bokstäver: Här kommer ditt RÖSTKORT! Dels är det röstkortet med var man skall rösta någonstans och öppettider. Dessutom följer det också med något slags reklamblad för SvK. Var ska Svenska kyrkan lägga kraften?
Här finns en rad olika saker uppräknade bla:
– Själavård?
– Finnas på plats efter katastrofer och olyckor?
– Döpa, konfirmera, viga och begrava?
– Vara en röst i samhällsdebatten?
– Kyrkokonserter?
– Besöka gamla, sjuka och ensamma?
– Kyrkans barntimmar?
osv....


Det följer också med en organistationsskiss över hur de tre eller fyra valen går till. Den kommer att gör de flesta mycket konfunderade. Man måste vara ganska så initierade för att förstå den. Det står i och för sig kompletterande text, men inte mycket till hjälp. På två olika ställen i skissen står det om kyrkofullmäktige och på ett samfällda kyrkofullmäktige. Det står Kyrkostämma, men ingen förklaring. På ännu fler ställen står det kyrkoråd och på ett direktvalt kyrkoråd. Meddela mig när er granne har förstått skissen?

Grattis SvK om en "vanlig" kyrkoväljare fattar någonting av skissen, men färgglad är den ju. Gul, rosa, blå och vit används utan förklaring. En glad överraskning om när man kommer till vallokalen och kanske känner igen färgerna.

Ja, ja man får ju hoppas att ingen blir avskräckt att gå och rösta. Nej, min slogan hade kanske blivit: Kyrkan behöver din röst, pågrund av att du är människa!