fredag, juli 08, 2005

Ett steg närmre könsneutral vigsel!

I juni togs ett lite steg framåt för homosexuella i kyrkan. Kyrkostyrelsen beslutade att förorda välsignelse av partnerskap. Innan har det bara varit möjligt att få förbön över ingånget partnerskap. Nu är det upp till Kyrkomötet att fatta det avgörande beslutet i höst.

Kyrkostyrelsen föreslår Kyrkomötet:
- att införa Kyrklig ordning för välsignelse över partnerskap.
- att Kyrkostyrelsen får utfärda en ordning för välsignelse av partnerskap att använda i församlingarna.


För mig är det ofattbart att SvK inte tar steget fullt ut och inför könsneutral vigsel. Visst går det långsamt i SvK men det rör ju på sig. Bara processen inte stannar med detta eller att Kyrkomötet inte fattar beslut i frågan. Skälet att borgerlig könsneutral vigsel inte finns betyder ingenting för mig eller homosexuella. SvK skulle ju kunna ta beslutet att könsneutral vigsel börjar tillämpas den dagen då riksdagen fattar ett sådant beslut. Då skulle SvK bli en tydlig påtryckare på riksdagen och verkligen visa var man står i frågan om homosexuella.

Dessutom förtydligar kyrkostyrelsen vilken syn SvK bör ha när det gäller homosexuella. Det är på tiden att allt hat som kyrkan och dess medlemmar har haft gentemot HBT-personer borde läggas bakom oss, men aldrig glömmas.

Kyrkostyrelsen instämmer i Teologiska kommitténs förslag att Kyrkomötet bör göra vissa konstateranden i frågor kring homosexuella i kyrkan där det råder stor enighet inom Svenska kyrkan.
- Det är uteslutet att fördöma den homosexuella personen eller att skuldbelägga den homosexuella orienteringen.
- Kyrkan skall aktivt motverka diskriminering av personer på grund av sexuell orientering.
- Svenska kyrkan bör inte sanktionera eller driva en organiserad verksamhet i syfte att "bota" homosexuella från deras läggning.
- Homosexuell orientering, eller ett liv i partnerskap, är inte ett motiv för att vägras vigning till kyrklig tjänst.