söndag, maj 29, 2005

Dags att utvärdera församlingarna!

Utvärdering, ett fult ord i kyrkan. Ja, nästan som att svära i kyrkan.
Den värsta kommentaren är: Vår verksamhet är så speciell att den inte går att utvärdera. Detta är ett tecken på att den troligen borde läggas ner omedelbart.

Min uppfattning är att ingen verksamhet är fredad från utvärdering. Allt som sker i kyrkan och församlingen måste ständigt prövas, utvärderas, ifrågasättas, vägas mot annat. Allt skall utvärderas från högmässan till kyrkorådsmötena.

Det finns en djup misstro mot utvärderingar, att de är till för att lägga ner verksamhet eller göra sig av med personal. Ja, detta är faktiskt två av flera syften med utvärdering. Det finns en hel del verksamhet som föramlingarna lägger ner mycket tid och personalresurser på som inte är till gagn för speciellt många. Mycket av Svenska kyrkans verksamhet når endast ut till några få, troligen de som tillhör "den gudstjänstfirande församlingen". Eller så är det verksamhet som alltid har funnits i församlingen, så har vi alltid gjort.

Det är ju genom att ständigt pröva, utvärdera och ifrågasätta verksamhet som församlingen kan bli bättre och få rätt verksamhet som församlingsborna efterfrågar. Med utvärdering betyder det inte att allt "gammalt" skall läggas ner och ständigt nya projekt skall in. Troligen betyder självransakan att man också inser vilka speciella kompetenser församlingen bär på, genom anställda, frivilliga och församlingsbor. Kan hända att "gammal" verksamhet istället utökas, växer i omfång.

Nyckelord för församlingarna: pröva, utvärdera och ifrågasätt.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det finns ett problem här. För att inte riskera att församlingarna för snöd vinnings skull bara eftersträvar verksamhet som gynnas, som värderas högt och betalar sig av dem som tilldelar pengar, så måste varje utvärdering också innehålla frågor och metoder som utgör spärrar mot denna anpassning. För övrigt har du rätt i mycket av vad du skriver om detta.

30/5/05 10:04  
Blogger Nils Kaiser said...

I Svenska kyrkan i Göteborg har vi ett poängsystem där olika saker ger olika poäng, bla antal gudstjänstbesökare, konfirmander osv. I slutändan resulterar dessa poäng i församlingens budget. Min åsikt är att församlingarna inte skall stirra sig blinda på vilken verksamhet som ger mest poäng. Jag tror att ett sådant tänkande inte leder till någon bra verksamhet.

Självklart måste kyrkopolitiker (jag själv) vara mycket noggranna när de sätter olika verksamhetspoäng. Ett poängsystem måste som allting annat i kyrkan ständigt utvärderas.

30/5/05 10:50  

Skicka en kommentar

<< Home