tisdag, maj 24, 2005

Frimodig kyrka - fri från frimodighet

Till kyrkovalet i september har det bildats ett ny nomineringsgrupp, Frimodig kyrka. Enligt SAOL betyder frimodig oförsagd eller orädd. Man kan ju undra vad de menar med frimodiga. Det är väl alltid så att kyrkan borde vara frimodig, orädd. Att våga stå upp mot orätt och att låta den lilla människan komma till tals.
Är det detta Frimodig kyrka menar? Det är alldeles uppenbart vad de menar. Frimodig kyrka slåss med näbbar och klor mot ett beslut som togs för snart 50 år sedan. Beslutet att man hade insett att prästämbetet var både för män och kvinnor. Ett sådant här beslut får alltid konsekvenser, dvs "de" anser att Svenska kyrkan har lämnat den rätta vägen för kristen tro. Som en följd av beslutet 1958 är att man sedan ungefär 10 år sedan inte kan bli varken präst eller kyrkoherde om man inte kan tjänstgöra tillsammans med alla som är prästvigda. Detta har satt stopp för många av de konservativa prästkandidaterna. De försöker nu finna vägar in i Svenska kyrkan genom att tex prästvigas i andra lutherska kyrkor.


Vad vill då Frimodig kyrka? Så här säger de om äktenskapet:

Frimodig kyrka uttalar sig om äktenskapet (Med mina kommentarer efteråt)

Vi vill att Svenska kyrkan frimodigt skall förkunna att Gud är god och vill oss väl med sina bud. (Dvs, "vi" vet sanningen och resten av kyrkan lär bara ut illäror)
Vi vill att Svenska kyrkan modernt och engagerat räcker fram äktenskapet till Svenska folket som grunden för trygga familjer. (Dvs, äktenskapet är endast för hetrosexuella)
Vi vill att Svenska kyrkan frimodigt vänder sig till människor som har en kallelse att leva i ensamhet och visar dem på den värdighet och de möjligheter som det innebär. (Dvs, homosexuella skall inte leva i parförhållanden)
Vi vill att Svenska kyrka frimodigt välkomnar människor med en homosexuell läggning in i kyrkans liv och själavård. (Dvs, så länge de homosexuella inte lever ihop eller syns eller hörs)
Vi vill att Svenska kyrkan frimodigt räcker syndernas förlåtelse till alla människor, inte syndernas tillåtelse. (Dvs, homosexuella kan få finnas kvar så länge de inte lever ut sin homosexualitet)
Vi vill att om riksdagen driver igenom en ändring av äktenskapsbalken Svenska kyrkan då avstår från vigselrätten. (Dvs, homolobbyn har sett till att vanliga goda kristna INTE kan gifta sig i kyrkan längre)

Vilken betydelse kommer det då att få att Frimodig kyrka ställer upp i valet?
Jag tror att det kommer att föra med sig både bra och dåliga saker. De dåliga är som alltid att församlingsorna kommer i kläm. De som vill att kyrkan skall fortsätta utvecklas. Där de kan känna sig delaktiga i.
Bra är att jag alltid tror att det sker en motreaktion mot konservativa krafter. Om fyra år vid nästa val kommer församlingsborna ha engagerat sig och bildat en egen grupp som putar ut de konservativa. Det finns många exempel på detta.
För ÖPPEN KYRKA tror jag att Frimodig kyrka kommer ha samma effekt som när Sverigedemokraterna ställde upp i förra kyrkovalet. Folk "strömmade" ut för att rösta på goda alternativ. De fick då upp ögonen för bla ÖKA.

Tragiskt att det skall behövas främlingsfientliga eller människofientliga grupper för att vanliga människor skall rösta! Glöm inte rösta den 18 september på de goda krafterna i kyrkan.

1 Comments:

Blogger Karin said...

Hej Nils!

har sett din blogg först idag och läser med intresse!

På sätt och vis är det bra eftersom dom nu marginaliseras allt mer.
Frågan är om vi kan ta något de säger på allvar.

Mvh Karin

26/5/05 11:16  

Skicka en kommentar

<< Home