tisdag, maj 24, 2005

Debattartikel

Idag publicerade Kyrkans tidning min debattartikel angående biskopsvalen i Svenska kyrkan. Kyrkans tidning hade redigerat texten lite så här kommer den i original.

Skall man bli biskop skall man vara man!

Då var biskopsvalet i Strängnäs stift avklarat. Återigen var det en man som vann. Riktigt konstigt var det ju inte då det endast var två män som gick vidare till den slutliga omröstningen.
Men redan efter provvalet var det många som insåg att det skulle gå precis som det alltid går i biskopsval i Svenska kyrkan, en man kommer att bli den nya biskopen. Detta trots att en kvinna fick flest röster i provvalet.

Vad är det som får de flesta röstberättigade att i provvalet rösta på en kvinna, men inte sen när det gäller? Är det då alla inser att endast en riktig karl är ämnad att klara av jobbet, en karl för sin hatt?Det är i provvalet som de röstberättigade är fria och kloka att rösta på den mest kompetenta, i många fall en kvinna, men inte sen när det verkligen gäller.

Många ansåg att det gick lite ”bättre” i biskopsvalet i Skara stift. I provvalet fick en kvinna flest röster, ja hon gick faktiskt till den slutliga valomgången, men trots det var det en man som blev vald.

Den som tror att kyrkan med dagens reglar kommer att utse en kvinna till biskop måste tyvärr inse fakta. Det kommer inte att bli någon mer kvinna som biskop på överskådlig tid.Inte sedan Christina Odenberg tillträdde 1997 och Caroline Krook 1998 har någon kvinna blivit biskop. Efter detta har samtliga stift utom Linköping, Västerås och Växjö haft biskopsval. Att Christina Odenberg och Caroline Krook kunde bli biskopar berodde framför allt pga att de utsågs av regeringen.

Nu när vi är skilda från staten borde vi ändra oss när vi inser att de goda intentioner som kyrkan hade när det gäller hur biskopsval regleras i kyrkoordningen inte fungerar.
Det måste bli en ny ordning när det gäller tillsättningen av biskopar. Det var synd att Kyrkomötet 99 inte gick på förslaget att:
- En biskop utses av Kyrkostyrelsen efter ett val i stiftet. Valet skall föregås av ett provval.
- De tre kandidater som har fått de flesta rösterna vid rösträkningen i biskops- respektive ärkebiskopsvalet skall av stiftsstyrelsen föras upp på förslag till biskops- eller ärkebiskopstjänsten.

Med detta sätt skulle stiftet få en möjlighet att visa en riktning för stiftet. Kyrkostyrelsen skulle också kunna göra en grundlig bedömning av de tre kandidaternas faktiska meriter för att se vem som lämpade sig bäst som biskop. Utifrån denna bedömning hade de också kunnat verka för jämställighet i biskopskollegiet.Som det är nu vet man inte om den som blir vald blir det för att den är mest kompetent eller mest populär.

Helt klart är att ett helt nytt tänkande måste genomströmma Svenska kyrkan: Skall man bli biskop skall man vara mest kompetent! Samtidigt måste vi ställa oss frågorna: Hur kan det vara så att den mest kompetente alltid tycks vara en man och hur länge till skall det vara så?