lördag, juni 04, 2005

Lusläsning av matrikeln

Jag har just fått tag i 2005 års utgåva av Matrikel för Svenska kyrkan. En liten höjdpunkt varje gång den kommer. I den står Svenska kyrkans präster och diakoner och en hel del uppgifter om dem, tex var de arbetar, när de är födda, år för vigning, akademisk examina. Dessutom står vilka kyrkopolitiker som sitter i tex kyrkomötet, stiftsstyrelserna, andra nämnder osv.
Detta är en bok främst för de som arbetar i Svenska kyrkan, men också en bok för oss som är mycket intresserade av Svenska kyrkan som organisation och var präster arbetar, hur stora församlingar är...

Några reflektioner angående årets utgåva:
- De har återigen fört in antal män och kvinnor som är präster, kyrkoherdar, biskopar osv. Det är en mycket viktig information för att se hur det är ställt med jämställdheten i Svenska kyrkan.
I Svenska kyrkan finns idag 2504 prästvigda män och 1434 kvinnor. Dvs 36 % är kvinnor, påtal om att prästyrket är med stormsteg på väg mot att bli ett kvinnoyrke.
Fortfarande är 80% av kyrkoherdarna män och endast 14 % av biskoparna är kvinnor, 2 av 14.

- Arne Olsson som biskopsvigdes för Missionsprovinsen och sedan förlorade sitt ämbete står inte med. Det är ju självklart att han inte skall stå med då han inte längre är präst i Svenska kyrkan, men man vet ju aldrig. Ett tu tre så står han kanske med under någon konstig rubrik.

Jag slår ett slag för Matrikel för Svenska kyrkan. En mycket mer intressant läsning än vad man kan tro. Siffror och organisation är en god läsning.

2 Comments:

Blogger deeped said...

Själv funderar jag om jag står med? Eller är avhoppade präster som gått över till Mammon inte comme il faut?

31/7/05 15:41  
Blogger Nils Kaiser said...

Jo, du finns med, under Övriga präster i Västerås stift.
Hur man blir "Obehörighet att utöva kyrkans vigningstjänst":
En präst skall förklaras obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst om han
eller hon
1. har övergett Svenska kyrkans lära,
2. genom en egen ansökan begär det, eller
3. har utträtt ur Svenska kyrkan.

4/8/05 10:00  

Skicka en kommentar

<< Home