onsdag, juni 15, 2005

Kyrkliga tidningar, vad vill de egentligen?

Det finns en mängd olika tidningar/tidskrifter/magasin som säger sig skildra det som sker eller som borde ske i Svenska kyrkan. Det finns väldigt många som jag inte läser. Här följer de tidningarna som jag någorlunda regelbundet läser och vad de själv säger är sin uppgift. (Som vanligt med mina kommentarer efter)

Kyrkans tidning är Svenska kyrkans nyhetstidning. Vi speglar och granskar, ger fakta och analyserar. Våra självklara ämnen är allt som rör Svenska kyrkans verksamhet - diakoni, ekonomi, miljö, de anställdas situation, det kyrkliga biståndsarbetet och mycket annat. Vi följer den ekumeniska utvecklingen i Sverige och utomlands och bevakar vad som sker inom andra delar av den världsvida kyrkan och inom andra religioner. (Är den största tidningen och den jag tycker kanske är minst dålig när det gäller veckofärsk information. Den är oftast tyvärr väldigt slätstruken och sticker sällan ut hakan. Försvarar ständigt allas rättighet att få vara med i kyrkan. Med Elisabeth Sandlunds intåg har OAS-anhängare och nyfrälsta 50+ fått en stark förkämpe. Varför har man infört en familjesida? Jag är inte intresserad om vilka inomkyrkliga personer som har döpt sitt barn, gift sig eller fyllt 60 år. Ansvarig utgivare är Dag Tuvelius)

Svensk Pastoraltidskrift är en tidning för kyrkligt intresserade, lekfolk, diakoner och präster. Den innehåller debattartiklar, lärda uppsatser, bokrecensioner, omvärldsbevakning, stiftsnyheter, predikomaterial och kyrkligt kalendarium. Vi vill företräda klassisk kristen tro i Svenska kyrkan. (En tidning för dem initierade. Riktar sig främst till högkyrkliga. Har en mycket utförlig redovisning om vilka som har sökt och fått olika prästerliga tjänster. Ansvarig utgivare är Yngve Kalin)

Kyrka och Folk ser som sin uppgift att sprida den sunda läran inom Svenska kyrkan. Genom att belysa vad som i vår tid strider mot den evangelisk-lutherska bekännelsen hoppas vi bilda opinion för en ny reformation. Vi sticker inte under stolen med att den kristna vägledning tidningen försöker ge bygger på att Bibeln är Guds ofelbara ord.
Prenumerera på tidningen som alla biskopar i Sverige har, men inte sympatiserar med! (Kyrkliga förbundets tidning. För dig som redan är konservativ. Har stark koppling till Missionsprovinsen. Prästvigda kvinnor och homosexuella gör sig icke besvär. Ansvarig utgivare är Fredrik Sidenvall)

Göteborgs Stifts- Tidning (OBS, en gammal länk)
(En mycket smal tidning som riktar sig till de riktigt gammalkyrkliga och konservativa. Mycket luthersk fördjupning. Ansvarig utgivare är Pekka Heikkinen)

Dagen är Dagens nättidning, men också en portal för kristenheten i Sverige Vi är den viktigaste mötesplatsen på Internet både för kristna och för dem som vill veta vad som händer i kristenheten. (Viktigaste mötesplatsen för kristna! Här slår vi oss inte för bröstet alls! En tidning som uteslutande handlar om frikyrkor, mycket lite om Svenska kyrkan. En tidning som inte är mycket att ha. Ansvarig utgivare är Daniel Grahn)

Svensk Kyrkotidning är ett organ i Svenska kyrkan som riktar sig till teologiskt intresserade. Tidningen belyser aktuella kyrkliga och samhälleliga ämnen i evangelisk-luthersk anda. Svensk Kyrkotidning värnar om Svenska kyrkans karaktär av öppet trossamfund. Tidningen granskar kritiskt kyrkolivet i lojalitet mot Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära som reformatorisk kyrka. (En tidning som ger fördjupning med rejäla predikoutkast. Främst för präster. Ansvarig utgivare är Boel Hössjer Sundman)

Amos Magasin, magasinet om livsfrågor och kristen tro, har funnits sedan 2001. Amos lever numera ett eget liv efter att från början har varit en bilaga till Kyrkans Tidning. (Martin Lönnebo, frälsarkransar, mest bilder och stor text, inte speciellt mycket innehåll. Ett magasin för vem? Ansvarig utgivare är Dag Tuvelius.)


Vad önskar jag mig av en kyrklig tidning?
Den skall
- innehålla fördjupning av Luthers teologi. Vad betyder Luther för oss idag?
- stå för folkkyrkotanken (Inte frikyrkligt eller karismatiskt)
- våga granska Svenska kyrkan ordentligt
- sticka ut hakan i debatter
- innehålla utförlig redovisning av lediga prästerliga tjänster

1 Comments:

Anonymous Maja said...

Mycket bra analyser och jag håller med fullständigt. Det blir bara tydligare och tydligare. Som svenskkyrklig läser jag ändå Dagen efter KT är meningslös (verkligen! vem är intresserad av familjesidan? kan de inte skicka den informationen via mejl?).

9/10/09 08:25  

Skicka en kommentar

<< Home